Як правильно користуватися автокріслом?
Як правильно користуватися автокріслом?
28 жовтня 2021

Дослідження, проведене у 2016 році, показало, що близько 90% всіх автокрісел використовуються неправильно. Багато батьків не читають інструкції до автокрісла і не дивляться на етикетки, тому можуть легко помилитися при його установці. Нижче представлені поради - це ваша відправна точка, яка допоможе вам безпечно пристебнути дитину в автокріслі. Не всі дитячі автокрісла однакові, тому деякі функції можуть відрізнятися на вашому власному сидінні. Прочитайте керівництво по експлуатації перед тим, як використовувати його, і ознайомтеся з функціями та вимогами автокрісла.

1. Переконайтеся, що автокрісло підходить вашій дитині

Не кожна дитина ідеально впишеться в будь-яке дитяче автокрісло. Вимоги до висоти та ваги дитини вказані на етикетках збоку або в інструкції з експлуатації. Якщо ваша дитина дуже маленька, вона може не відповідати вимогам щодо мінімальної ваги або зростання.

2. Правильно встановіть ремені безпеки

Є моделі автокрісел, у яких немає своїх ременів безпеки (наприклад група 2-3 або від 3х років) у таких випадках дитина пристібається ременями безпеки автомобіля.

Так само є моделі, призначені для використання від народження або від 9-ти місяців, вони мають можливість регулювання ременів безпеки в декількох положеннях. Ознайомтеся з інструкціями з експлуатації, щоб дізнатися, як відрегулювати висоту плечових ременів вашої моделі.



Щоб зафіксувати автокрісло для новонародженої дитини, його необхідно встановити проти ходу руху автомобіля. Вибирайте найближчі прорізи внутрішніх ременів безпеки, які будуть щільно прилягати до плечей дитини.

3. Перевірте положення пахової частини ременя безпеки

Деякі автокрісла мають кілька положень пахової частини ременя. Різні положення дозволяють відрегулювати його в залежності від віку дитини. Ця частина ременя повинна бути якомога ближче до тіла малюка. Чим далі вона знаходиться, тим більше дитина буде сутулитися.


У такій ситуації, його підборіддя може перебувати близько до грудей, що може викликати утруднення дихання.

Деякі положення пряжки можна змінити, вийнявши ремінець з прорізу і переставивши його на новий. У деяких є ковзний механізм або кнопкова система для регулювання положення пряжки. Зверніться до Інструкції з експлуатації вашого автокрісла, щоб дізнатися, як його відрегулювати й коли вам слід перейти до наступного положення.


4. Послабте ремені безпеки автокрісла для посадки
(для дітей до 15-ти кг. більш детально дивіться в інструкції з експлуатації вашого автокрісла)

Перед тим, як посадити дитину в автокрісло, послабте ремені безпеки. Найпоширеніший спосіб послабити його - це важіль або кнопка, розташована між ніжками дитини. Іноді механізм регулювання ховається під частиною оббивки крісла або в прорізи. Щоб послабити лямки, завжди необхідно використовувати обидві руки. Натисніть однією рукою на кнопку, а другою рукою відтягніть нагрудні ремені на себе.


5. Посадіть дитину в автокрісло

Перед тим як посадити дитину в автокрісло, розведіть по різні боки частини нагрудних ременів, а пахову частину ременя відкиньте. Попа і спинка дитини повинні щільно прилягати до сидіння. Пристебніть дитину нагрудними ременями (для дітей до 15-ти кг, дивіться. Більш детально дивіться в інструкції по експлуатації вашого автокрісла). Для цього надіньте ремені безпеки на плечі дитини та переконайтеся, що ремені не перекручені. Перекручені ремені можуть доставляти дискомфорт дитині, а також не будуть так ефективні під час аварії.

Вставте язички ременів в корпус пряжки пахової частини ременя до клацання. Деякі язички пряжки необхідно скласти певним чином, перш ніж ви зможете вставити їх в нижню частину пряжки. Керівництво по експлуатації вашого автокрісла покаже вам, як саме працювати з пряжкою.


6. Затягніть ремінь автокрісла

Те, що ви застебнули внутрішні ремені автокрісла, ще не означає, що автокрісло готове до експлуатації. Затягування ременів автомобільного крісла дуже важливий етап в коректному використанні автокрісла. Ви повинні переконатися, що ваша дитина пристебнута належним чином. Ви повинні робити це кожен раз, коли пристібаєте дитину. Якщо ви залишите ремені в застебнутому стані, не відрегулювавши їх натяг, вони виявляться занадто ослабленими.Зверніться до Інструкції з експлуатації, щоб виконати всі дії правильно виходячи з особливостей саме Вашого автокрісла.

Внутрішні ремені автокрісла повинні щільно прилягати до дитини, без зазорів. У новонароджених Ви можете виявити, що між дитиною і паховим ременем залишається невеликий простір. Якщо ваша дитина сутулиться в цій щілині, ви можете запобігти цьому, помістивши вкладку-подушку для зменшення кута нахилу. Вкладка для автокрісла створений спеціально для новонароджених. Анатомічна захисна вкладка - подушка зроблена так, щоб вирівняти внутрішню чашу автокрісла. Розташовують його під м'якою підкладкою (матрациком) в автокріслі. Він йде в комплекті автокрісел, які призначені від народження.


7. Чохли-накладки на плечові ремені

Накладки на плечові ремені майже завжди є додатковою частиною автокрісла.


Ви можете зняти їх з кількох причин:
- Діти зазвичай знаходять їх незручними, оскільки вони додають додатковий тиск на шию / груди дитини (просто натягніть комір верхнього одягу дитини між ременем і шиєю, щоб ремінь не натирав шкіру дитини, якщо це необхідно).
- Накладки іноді можуть привести до того, що самі ремінці скручуються (а скручені ремінці небезпечні й так само можуть викликати дискомфорт у дитини).
- Вони не виконують функцію безпеки, якщо в керівництві спеціально не вказано, що вони необхідні.
- Вони часто бувають занадто довгими для новонароджених, через що ремені можуть прилягати нещільно.

8. Тримайте дитину в теплі

Молоді батьки хочуть бути впевненими, що їх дитині тепло в машині. Тому одягають його в громіздкий одяг. Але це вкрай неправильно і може бути небезпечним!

Важливо! Ви повинні покласти ковдру поверх ременя безпеки, а не на оборот. Ніколи не садіть дитину в автокрісло в ковдрі, товстої або громіздкому одязі, зимових комбінезонах та ін. діти не повинні перебувати в такому одязі під ременями безпеки автокрісла. У холодну погоду одягніть малюка в кілька тонких, щільно прилеглих шарів одягу, а поверх можете укрити його ковдрою.

Товстий одяг або ковдра під ременями безпеки не дозволяють ременю прилягати досить щільно, що є запорукою коректної фіксації дитини в автокріслі. Вкривайте дитину поверх застебнутого ременя! Так ви будете впевнені, що автокрісло коректно зреагує в екстреній ситуації і захистить вашого малюка.


              З любов'ю і турботою, El Camino!



Ввійти на сайт
Якщо ви забули пароль, введіть адресу електронної пошти Вашого облікового запису. Посилання для зміни пароля прийде до Вас на E-mail.
Ввійти на сайт